Delegeren, het klinkt makkelijker dan het is. In de praktijk is delegeren vaak billenknijpen voor de leidinggevenden. Zij hebben (of liever: nemen) geen tijd om te delegeren of denken dat iets over de schutting gooien hetzelfde is als delegeren. Delegeren kun je leren, ik vertel je hoe!
De geheime club
In de afgelopen jaren heb ik veel leidinggevenden getraind en ik ontdekte dat er in Nederland een grote geheime club is. En heel veel mensen weten niet eens dat ze er lid van zijn….. De club heet: ‘’ach laat maar, ik doe het zelf wel even.’’ Hoe actief ben jij lid van deze club? En hoe leuk vind je dat? Laten we eerlijk zijn, leden van deze club lopen niet alleen voortdurend de gaten dicht die de medewerkers hebben laten vallen, ze voorkomen ook nog dat de medewerkers zich kunnen ontwikkelen en maken het niet echt heel leuk om ergens te werken. Het gevolg: altijd uitgeruste medewerkers, want zij hebben een makkelijke baan. Terwijl de leidinggevende helemaal kapot is aan het einde van de dag. Hoe graag wil je dat?
Waarom delegeren?
Delegeren is het resultaat van het investeren in de kennis, kunde en vertrouwen van en in jouw medewerkers. En dat kost nou eenmaal tijd. Jij als leidinggevende moet een medewerker uitleggen wat de taak inhoudt, degene leren en daarna zelf laten inzien hoe je het uitvoert en uiteindelijk het resultaat controleren. En dat is soms best een uitdaging, want veel leidinggevenden zijn geneigd om in te grijpen of om de taak weer terug te nemen. Delegeren wordt vaak gezien als billenknijpen, want vaak wordt er gedacht: ‘’ik hoop dat het goed komt, maar ik denk het niet’’. Maar als jij niet duidelijk bent in je verwachtingen, is de kans dat er aan voldaan wordt praktisch nihil. Vraag jezelf maar eens af wat meer tijd kost, herstellen of voorkomen. Ik ben ervan overtuigd dat voorkomen veel efficiënter is en het daarom de moeite waard is te blijven investeren in vertrouwen in en ontwikkelen van vaardigheden van jouw teamleden. Sterker nog, dat is essentieel als je jouw eigen baan leuk wilt blijven vinden. .
De tijd, aandacht en energie die het kost om naar het delegeren toe te werken is het meer dan waard. Een leidinggevende die delegeert:
Delegeren kan niet van de ene dag op de andere. Je moet een aantal stappen doorlopen om een medewerker zo taakvolwassen te krijgen dat je een specifieke taak kunt delegeren.
4 tips om succesvol te delegeren:
Delegeren als competentie
Delegeren is een essentiële leiderschapscompetentie van een goede leidinggevenden. Een goede delegerende leider geeft medewerkers ondersteuning waar nodig, maar ook de vrijheid om hun werk op hun eigen manier uit te voeren. Deze stijl van leiding geven stimuleert betrokkenheid, motivatie en ontwikkeling.
Beis-traint helpt je om het beste te halen uit je mensen en uit jezelf. Beis helpt je met het creëren van een leiderschapsstijl die past bij jou, je team en jullie doelen. Lees hier de ervaringen van mijn klanten en klik hier om een training op maat aan te vragen. Volg mij op LinkedIn voor de leukste, handigste, en interessantste inzichten.